Akıllı uygulamalar, bulut, veri analizi ve olay tabanlı yazılım geliştirmenin önemli bir parçasıdır.
Veri analitiği ve Nesnelerin İnterneti (IoT) konularında uzmanlaşmış olan Software AG firması, bulut, mikro servisler, akıllı makineler ve veri analizi yöntemleriyle çalışan günümüz BT sistemlerinin bir parçası olan “akıllı uygulamalar”ın tanımları ve nitelikleri üzerinde çalışmaktadır. Software AG firması bulut ağ sistemleri ve Nesnelerin İnterneti (IoT) ile entegre olan uçtan uca yazılımların yeni formlarına kadar uzanan dijital iş yazılımları sunmaktadır.
Bahsettiğimiz bu yazılımlar artık güncelliğini yitirmiş, geleneksel, paketlenmiş ve satışa hazır, silo tabanlı yazılımlar değil elbette – gerçek zamanlı elde edilen analitiklerle yönlendirilen ’olay tabanlı’ özellikli veriyle çalışan daha akıllı yazılımlardan bahsediyoruz. Başka bir deyişle daha hızlı ve daha akıllı uygulamalar dünyası diyebiliriz.
Pazardaki Büyüme
Birbirine bağlı akıllı cihazlar, Software AG’nin iş platformlarıyla daha da uyumlu hale geldikçe Amerikan pazarındapazarda da giderek daha güçlü hale geldiğini firma teyit etmektedirgeliyoruz. Şirket bugün, toplam ürün gelirinin (lisanslar ve bakım)% 40’ının Kuzey Amerika’dan geldiğini ve tüm ticari ürün kategorilerine hizmet verildiğiniveriyor, ama özellikle de büyümenin kamu sektöründe, perakende, imalat ve finansla hizmetlerinde meydana geldiğini belirtmiştirağırlık gösteriyor – sektörler büyük veri analitiklerinin baskın şekilde kullanılmasına göre sınıflandırılmıştır.
Software AG Kuzey Amerika bölgesi başkanı ve COO’su Kevin Niblock, göreve başladığından beri Software AG’nin Dijital İş Platformuna ilişkin büyüme hedeflenen 8 bölgeden 7’sinde büyüme gözlendiğini belirtmiştir.
“Şu anda Kuzey Amerika’da 600 çalışanımız mevcut ve Nesnelerin İnterneti (IoT)’ne hizmet etmek amacıyla tasarlanmış Bilişim Teknolojileri platformu projeleri nedeniyle muazzam bir “satış sonrası” fırsatlar patlaması gözlemliyoruz. Software AG’nin çıkış noktası olan Almanya’da olduğu gibi Kuzey Amerika da sanayileşmiş gelişmeler üzerine yoğunlaşıyor ve bu da doğal olarak bölgenin büyümesini sağlıyor – ama tabi şimdi bilişim teknolojilerinin daha fazla kullanıldığı bir yapıyla.” diyor Niblock.
Akıllı uygulama nedir?
Akıllı uygulama derken neyi kastediyoruz? Niblock ‘yeni ve akıllı’ yazılım için eski BT tabanının üzerine oturan bir şekil ve alan tanımı veriyor ve tabi bu eski yapı bulut veri analitiğine dayalı yeni dönemde tamamen gereksiz hale gelene kadar var olmaya devam edecektir diyor. Akıllı uygulamalar, sektör trendleri, firmaların tedarik zincirinde meydana gelen ani değişiklikler, değişen hükümet uygulamaları, Nesnelerin İnternetinden elde edilen ve hızla değişen veriler ve hatta müşteri talepleri veya değişen hava koşulları gibi değişen koşullara uyum sağlayabilme özelliğine sahiptir.
Software AG’den Niblock, akıllı uygulamayı şöyle açıklıyor; “Akıllı bir uygulama yukarıda bahsedilen tüm faktörlerle başa çıkabilecek kadar çevik olmalı ve aynı zamanda, eski tarihli veriye zamanlı veriye erişimi olmalıdır. Bir akıllı uygulama mikroservis tabanlıdır ve mantık olarak daha esnek ve modüler bir yapıya sahiptir. Ve akıllı bir uygulama Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi’nden güç alır. En önemlisi ise, akıllı bir uygulama, değişen bilgi akımlarına yanıt verebilmek için bir yazılımın diğer bir kaynaktan gelen veri olay bilgisine maruz kalabildiği ortamlarda olay tabanlı dediğimiz veriden beslenmelidir. Firmalar artık teknik borçlarını azaltmak için, eski silo tabanlı yazılımlarının üzerine kurabilecekleri bulut modeline geçiyorlar. İşte bu platform, akıllı uygulamaların yaşayabileceği ve bizim de odaklandığımız alandır. Varolan eski
BT sistemleri ile sonsuz veriyi kullanabilen akıllı uygulamaların entegre edilmesiyle sonsuz iş fırsatları da ortaya çıkacaktır.
Akıllı uygulamalardan sonra ne olacak?
Peki, akıllı uygulamalar tamamen uygulamaya geçtiğinde ne olacak? Asıl amacımız (ki bu yolda aşılması gereken engellere daha sonra tekrar değiniyor olacağız), akıllı uygulamalar bir kez işletmelerin çalışma sistemine dahil olduktan sonra BT departmanının odak noktasını artık tamamen değiştirmektirdeğişecektir. Eski BT, tamamen maliyet yönetimi demekti; çünkü teknoloji bir masraf kaynağıydı. Akıllı uygulamalara sahip yeni BT BT’nin ise, en başta CIO ve CDO’ların işletmenin bir parçası olmaya ve kullanılan yazılımın anlamlı bir şekilde farklılaşma ve rekabet avantajı yaratmaya izin verdiği bir ortam olması gerekiyor.